neljapäev, 20. oktoober 2016

Õppeprogramm Kiidjärvel- Valgesoos


„Rabast põlismetsa“ õppeprogramm Kiidjärvel
Rabast põlismetsa programm algas hoopis põlismetsast ja alles natuke maad matkates,  jõudime rabasse. Enne veel juhtis retkejuht,  Lisette, tähelepanu taimestiku muutusele. Lehtpuud saidki otsa ja ees ootas vaid kidur männik. Kõige rohkem on soos ikkagi turbasammalt ja seda kohe mitmes erinevas toonis.  Valgesoo on kõige väiksem looduskaitse all olev soo, mis olevat ainult 4000 aastat vana. Turba kiht olevat 4 umbes kaks Jonathani isa pikkust. Männid olevat mõisniku istutatud ja sama vanad kui põlismetsas- hiiglasuured männid. Soos aga  kidurad ja väikesed. Mis selle põhjus siis on? Soos on toitaineid vähe. See eest on soos hästi puhas vesi- joo või otse väiksest lohust. Retkejuht pigistas turbasamblast vett ja saime seda ka maitsta. Sammalt saab jälle haava peale panna- nii  puhas on. Vaatasime üle jõhvika taime, kukemarja, hanevitsa, sookailu, tutt- villpea. Tutt- villpea järgi olevatki Valgesoo oma nime saanud.
Rabast jälle põlismetsa jõudes, nägime nii- nii palju sipelgapesi.  Lisete näitas vahvat üraskite poolt maalitud kunstiteost ja kuulasime loomade- lindude hääli. Andis aga nuputada, kes seda häält teeb!
Oma matkakotis oleva võileiva saime põske pista loodusmajas.
Nii tore matk oli! Suur tänu retkejuht Lisetele!
Suur tänu Jonathani isale, kes meiega kaasa tuli.













Seal ongi Soovanake...




































Kukemarjad- söödavad, aga maitsetud

Nüüd maitseme soovee ära....

Maitseme ikka....





Oleme jälle põlismetsas tagasi....


Hanevits






















Siit on põder ampsu võtnud....





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kodu-uurijad" Naer on terviseks" Mia- Marta, Kaari, Eliise, Iti, Anni- Marie

Head noored kodu-uurijad  –    usinad nagu mesilased !  Armsad juhendajad  – töökad nagu sipelgad ! Meil ei jäänud keegi kahe silma vah...