esmaspäev, 21. august 2017

Lapsevanematele mõtteid uue kooliaasta eel

Publik palus kombeõpetajalt Maaja Kallastilt 10 soovitust lastevanematele, kelle võsukesed sel aastal esimest päeva kooli lähevad.

"Head lapsevanemad! Hüvasti suvi, hüvasti isiklik elu! Järgnevad 175 õppepäeva, mil prioriteediks saab olema teie laps(ed), nende hariridustee ning hea- ja rahulolu. Kas laps on õnnelik või õnnetu, oleneb suuresti teist, lapsevanemad," ütleb proua Kallast.
1. Õpetage oma last kooli, õpetajaid ja koolikaaslasi austama. Ärge nõudke ega oodake oma lapselt enam kui ta võimeline on. Kaitske teda maailma kurjuse eest.
2. Hoidke enda ja lapse närvisüsteemi. Korrastatud elu on kõige parem elu. Tõuske piisavalt vara, et rahulikult kõik hommikused protseduurid läbida. Puhtusest lugupidamatus võib teie lapsest teha kaaslaste naerualuse. Hommikusöök on tähtis. Tühja kõhuga laps ei suuda keskenduda. Kui millegipärast koolitoit on teie lapsele vastunäidustatud, pange talle võileib kaasa. Makske koolis ainult piima, mahla või tee eest.
3. Ärge andke järele lapse soovile nn popilt riietuda, enneaegselt end meikida, ebasobivaid ehteid kanda. Kool on töökoht. Sealt peab saama kogemuse, mis kell on, kuhu ma lähen ja mida ma seal teen. Kanda oma koolimütsi on au!
4. Õpetage oma laps iseseisvalt õppima. Süstige positiivsust - sa saad sellega hakkama.
5. Leidke alati aega laps ära kuulata ja eemal muredest osa saada. Rääkige lapsega. Arutage, mis maailmas toimub. Laps ei tohi oma kodu karta. Mis raamatuid loete? Mis telesaateid vaatate? Mis põhjusel naerate? Millest räägite? See on lapse arengu seisukohast eriti tähtis.
6. Jääge eestlaseks, saage ka eurooplasteks. See Gustav Suitsu üleskutse kehtib tänapäevalgi. Kombeõpetus alates taktitundest, lõpetades lauakommentega on ikka koduse kasvatuse vili. Ükskord päevas ühise laua taga istudes on lapse seltskonnaelu algus.
7. Jälgige, kellega teie laps sõbrustab. Kas te tahate, et nad teie kodu külastavad? Millised kalduvused teie lapse sõpradel on? Kas nende laste tegevuse üle on kodune kontroll?
8. Nõudke oma lapselt arvuti kasutamist kui töövahendit. Mitte kui lõbustusvahendit.
9. Huvi hariduse erialade valikus - uurige, mida teie laps tegelikult tahab. Terves kehas terve vaim. Emale meeldib tennis, isale jalgpall. Lapsele võibolla hoopis jalgratas. Kellele viiul, kellele klaver või hoopis pasun.
10. Head vanemad! Kui olete majanduslikult paremas seisus, ärge andke seda tunda oma laste kaaslastele. Te võite kõik kaotada, vaimset rikkust aga mitte kunagi.
Ja lõpetuseks: jõudu neile lapsevanematele, kellele tuleb olla nii ema kui isa ühes isikus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kodu-uurijad" Naer on terviseks" Mia- Marta, Kaari, Eliise, Iti, Anni- Marie

Head noored kodu-uurijad  –    usinad nagu mesilased !  Armsad juhendajad  – töökad nagu sipelgad ! Meil ei jäänud keegi kahe silma vah...