kolmapäev, 19. aprill 2017

29. 04 kell 13. 05 Rahvusvaheline tantsupäev

Rahvusvaheline tantsupäev

Alates 1982. aastast tähistatakse aprillikuu lõpus – 29. aprillil –  üle maailma rahvusvahelist tantsupäeva.
Selle traditsiooni on ellu kutsunud UNESCO Rahvusvaheline tantsunõukogu, et tähistatada prantsuse tantsija ja ballettmeistri Jean-Georges Noverre’ sünnipäeva. Jean-Georges Noverre' (1727 - 1810) loetakse akadeemilise koreograafia alusepanijaks.
Tantsupäeva tähistamine aitab märku anda suuremale hulgale inimestele, et tantsukogemus on omaette väärtus ja selle kunstialaga alustada ei ole mitte kunagi hilja. Rahvusvaheline tantsupäev aitab tuua tantsukunsti lähemale igale inimesele ning anda võimaluse kõigile huvilistele tantsimisest või tantsusündmusest osa saada.

KASSARIIK, INGLISKA, OIGE JA VASEMBAT ning OIGE JA VASEMBA

Hea tantsuhuviline! Seekord tantsime rahvusvahelisel tantsupäeval Kassari-tantsude perekonda kuuluvaid kontratantse, mis olid levinud Eesti põhjarannikul.
Kontratantsud on alguse saanud Inglismaal juba 16. sajandil ning järgnevail aegadel tunginud mujale Euroopa maadesse, mõjutades suuresti nii seltskonna- kui rahvatantsu repertuaari („Valimik Eesti rahvatantse“, R.Põldmäe-H.Tampere). Eestis tulid kontratantsud kasutusele 19. sajandil. Kassari-tantsude tüüpmotiivideks on liikumine sõõris päri- ja vastupäeva ning kätlemine („Kontratantsud“, Kristjan Torop).
Ullo Toomi poolt seatud noorte tantsupidude ühistants OIGE JA VASEMBA on sama tüüpi tants.
ÜHISTANTSIMISEST OSAVÕTMISEKS
1. Häälesta oma raadio 29. aprillil kell 13.05 Vikerraadio sagedusele – sealt tuleb muusika.
2. Kutsuge sõbrad, töökaaslased või terve pere tantsupõrandale ning tantsige rõõmu ja lustiga!
Tantsule ei ole keelatud kutsuda ka võhivõõraid. ;)
3. Kindlasti filmige oma tantsu ning laadige see YouTube’i (võistlusel lähevad arvesse vaid YouTube’i salvestatud videod).
Video nimeks pange „Rahvusvaheline tantsupäev 2017 – TANTSIVA SELTSKONNA NIMI“.
4. Lingi oma videost palume saata aadressile errs@errs.ee. Parimad saavad auhinna. 
Tantsude vaatamiseks ja õppimiseks kliki lahti kogu artikkel, vajutades "Loe veel"

TANTSUD
Tantsude kirjeldused on pärit raamatust „Kontratantsud“, autor Kristjan Torop (välja antud Rahvakultuuri Keskuse poolt 2009.a). Videod on salvestatud 7. märtsil 2017 Rahvakultuuri Keskuses Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi poolt. Muusikud: Juhan Uppin, Enrik Visla, Margus Tokko. Tantsijad: Ene Jakobson, Kadri Tiis, Agne Kurrikoff-Herman, Erika Põlendik, Ülle Feršel, Elsa Vapper, Epp Joab, Robert Hein. Juhendas Kalev Järvela. Salvestus Uno Tormet.

KASSARIIK

(Jõelähtme)
Tantsu ERRSi juhatuse ja töötajate esituses näed SIIT või klikkides allpool oleval videol.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kodu-uurijad" Naer on terviseks" Mia- Marta, Kaari, Eliise, Iti, Anni- Marie

Head noored kodu-uurijad  –    usinad nagu mesilased !  Armsad juhendajad  – töökad nagu sipelgad ! Meil ei jäänud keegi kahe silma vah...